Haber
2022-09-19 15:27:26
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ SENDİKASI SEÇİM UYGULAMA YÖNERGESİ 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yönerge Eki

Ek - 2

 

OY KULLANMA SIRASINDA UYULACAK KURALLAR

 

1.   Delege seçimleri, serbest, eşit, gizli oy, açık sayım ve döküm esasına göre yapılır.

 

2.   Oy sandıklarının seçim kurulu tarafından üyelerin gözetiminde boş olduğu, bir tutanakla saptanır. Üyeler, seçim kurulu tarafından hazırlatılan kapalı mahallerde Seçim Kurulu’ndan alınacak zarfa gizli olarak oy pusulalarını koyup kapatarak oy sandığına atmak suretiyle oylarını kullanırlar.

 

3.   Listede adı bulunanlar resmi kimlik belgesi göstermek ve listeyi imzalamak suretiyle oy

kullanır.

 

4.   Seçmen listesinin birinci imza sütununu imzalayan üye, oy pusulasını zarfa koyar ve ağzını kapatarak  sandık  kurulu  huzurunda  sandığa  atar.  Zarfı  sandığa  atan  seçmen,  seçmen listesindeki ikinci imza sütununu imzalar.

 

5.   Her üye kendi adına oy kullanır. Vekâletle oy kullanılamaz.

 

6.   Üye oyunu serbest olarak kullanır. Oyunu kullanması esnasında üyeye, hiç kimse hiçbir şekilde müdahale edemez. Görme engelli üyelerin oy kullanılmasına yardımcı olunması amacıyla sandık kurulu üyeleri tarafından sağlanacak kolaylık bu hükmün dışındadır.

 

7.   Oylama, kararlaştırılan süreler içinde yapılır. Ancak sürenin sona  ermesine rağmen oy kullanmak için süresinde oy kullanma mahallinde ve oy kullanma sırasında yer alanların oy kullanmaları sağlanır.

 

8.   Oy kullanma kabininde cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici

veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır.

 

9.   Seçmen listesi ve delege aday listesi, sandık mahallinde seçmenlerin (üyelerin) kolayca

görüp inceleyebilecekleri uygun bir yere asılır.

 

10. Sandık mahalli, sandık kurulunun görev yaptığı yer ile sandıkların bulunduğu oda, salon,

kat vb kapalı alandır.

 

11. Sandık çevresi, sandık kurulunun görev yaptığı yer merkez olmak üzere 3 metre yarıçaplı çevredir. Sandık çevresinde, sandık kurulu başkan ve üyeleri ile delege adaylarından başka kimse bulunamaz. Müşahitler sandığa, oy kullanma kabinini ve tasnif, döküm ve sayım işlemlerini görebilecekleri bir yakınlıkta bulunabilirler.

 

12. Sandık başında seçmene (üyeye), vereceği oy hakkında hiçbir kimse müdahale, telkin veya

tavsiyede bulunamaz. Hiçbir seçmen oyunu kullandıktan sonra sandık başında kalamaz.

 

13. Oy verme günü sandık başına gelen seçmenler (üyeler), sandık kurulu önüne kurul başkanı tarafından sıra ile birer birer alınırlar. Gebeler, hastalar ve engelliler sıra ile bekletilmeden oylarını verirler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14. Görme engelli seçmenler (üyeler) kendilerinin belirleyerek sandık kuruluna sözlü olarak bildirecekleri bir başka kişinin refakatinde oy kullanabilirler. Sandık kurulu başkan veya üyeleri,  engelli  seçmenlere  yardım  etmek  amacıyla  oy  verme  kabinine  giremez,  oy kullanma sırasında yardım edemez.

 

15. Seçmen, kapalı oy verme yerinden dışarı çıkmadıkça, hiç kimse oraya giremez. Ancak oy pusulasını hazırlamak için kapalı oy verme yerinde normal süreden fazla kalan seçmenler kurul başkanı tarafından makul bir süre verilerek uyarılır.

 

16. Sandık kurulu başkan veya üyeleri ile seçmenler, oy verme sırasında seçmenlere yardım

etmek amacıyla kapalı oy verme yerine giremez.

 

17. Oy pusulalarına, mühür dışında başkaca bir işaret konulamaz, yazı yazılamaz; oyun kimin tarafından kullanıldığını belli eden bir ibare ve işaret konulamaz, imza atılamaz. Bu gibi oy pusulaları ve zarflar geçersizdir.

 

18. Oy zarfı içine aynı seçime ilişkin bir oy pusulası konulur. Aynı seçime ilişkin birden fazla

olursa geçersiz sayılır.

 

19. Delege seçimi oy pusulası üzerinde, o sandık bölgesinden seçilecek delege sayısı kadar kişi işaretlenir. Oy pusulası haricindeki diğer kâğıtlara yazılan oylar ile mühürsüz veya seçilecek delege  sayısından  fazla  adayın  isminin  işaretlendiği  oy  pusulaları  geçersizdir.  Seçilecek delege sayısından az işaretlemeler geçerlidir.

 

20. Aday olmadığı halde, adı oy pusulasına yazılan ve/veya işaretlenen kişilere verilen oylar

geçersizdir. Bu halde oy pusulasının tümü geçersiz sayılır.

 

21. Temsilcilik seçimi oy pusulası üzerinde yer alan listelerden birisi işaretlenmek suretiyle oy

kullanılır.

 

22. Oylama  bitiminde,  masa üzerinde,  sandıktan başka  ne  varsa  kaldırılır.  Oy  sandığı,  oy verilen yerde bulunanların gözleri önünde açılır. Döküm ve sayım açık olarak yapılır. Oy verme  yerinde  hazır  bulunanlar  sayım  ve  dökümü  takip  edebilirler.  Oyların  sayım  ve dökümü,  aralıksız  devam  eder.  Sandıktan  çıkan  zarfların  toplamı  tutanağa  geçirilir. Sandıktan çıkan zarf sayısı, oy kullanan seçmen sayısı ile karşılaştırılır. Zarf sayısı, oy veren seçmen  sayısından  fazla  olursa,  mühür  taşımayan  ve  seçmenin  kimliğini  belli  edecek şekilde işaretlenmiş bulunan zarflar ayrılır. Ayrılan bu zarfların, toplam zarf sayısından düşülmesi fazlalığın giderilmesine yetmiyorsa kurul başkanı eşitliği sağlayacak sayıda zarfı gelişi güzel çeker ve bu zarfları açmadan imha ederek eşitliği sağlar.

 

23. Tasnif sonuçları temsilcilik seçimleri için Usul ve Esaslar eki (Ek-7), delege seçimleri için Usul ve Esaslar eki (Ek-5) örnekteki tutanağa geçilerek imzalanır. Adayların aldığı oy sayıları boş bir oy pusulasında adayların isimlerinin yanına aldıkları oy sayısı yazılmak ve pusulanın altı, sandık kurulunca imzalanmak suretiyle de tutanağa alınır.

 

24. Oy kullanan üyelerin tekrar sayım isteği üzerine tekrar sayımı istenen sandık için sayım bir kez  daha  tekrarlanır.  Tekrarlama  işlemi  sırasında  oy  pusulaları  istekte  bulunanların gözleriyle görecekleri ve işitecekleri şekilde sayılır ve sonuç tutanağı bağlanır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25. Seçimlerde birden fazla adayın eşit oy alması durumunda kura yoluna başvurulur. Kura sandık kurulu tarafından mahallinde hemen yapılır ve sonuç tutanağa işlenir. Bu suretle sandık bölgesinde delege seçilenler belirlenmiş olur.

 

26. Birden  fazla  sandığın  kullanıldığı  seçimlerde  seçim  sonuç  tutanakları,  şube  yönetim

kurulunca Usul ve Esaslar eki (Ek-8) örnekteki tutanağa göre birleştirilir.

 

27. Delege  seçimlerinde,  sandık  kurullarının  kararlarına  uymayanlar,  oy  verme  düzenini bozanlar, mükerrer oy kullananlar hakkında eylemin niteliğine göre sendika içi disiplin hükümlerine ve yasal yollara başvurulur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen