Kırklareli 1 Şubesi

Okul İdarecilerimizle Dönem Sonu Değerlendirme Toplantısında Buluştuk

Kırklareli Eğitim Bir Sen şubesi olarak üyemiz olan okul müdür ve müdür yardımcılarıyla dönem sonu değerlendirme toplantısı gerçekleştirdik. Toplantıda Memur Sen ve Eğitim Bir Sen olarak yetkiyi aldıktan gerçekleştirdiğimiz kazanımlardan bahsedildi. 

Başörtüsü Yasağının Kaldırılması

Eğitim-Bir-Sen, eğitim-öğretim ve bilim hizmet kolunun genel yetkili sendikası olarak, çağdışı kılık ve kıyafet yönetmeliğini protesto etmek için 2 Ocak 2013 tarihinde ülke genelinde işe serbest kıyafetle gitme eylemi düzenlemiştir. Eğitim-Bir-Sen teşkilatları ve üyeler, okulların önünde basın açıklaması yaptıktan sonra, serbest kıyafetle derslere girmişlerdir. Memur-Sen, 14 Ocak-14 Şubat 2013 tarihleri arası bir aylık “Özgürlük İçin 10 Milyon İmza” kampanyası başlatmıştır. Memur-Sen’in kamuda kıyafet özgürlüğü için Türkiye genelinde başlattığı ‘Özgürlük İçin 10 Milyon İmza’ kampanyası 21 Şubat’ta rekor sayıyla sonuçlanır. Bir ay içinde 81 il ve yüzlerce ilçede kurulan stantlar ile internet üzerinden toplanan imza sayısı 12 milyon 300 bini bulmuştur. Memur-Sen’in kamuda kılık-kıyafet serbestisi talebiyle başlattığı “Özgürlük İçin 10 Milyon İmza” kampanyasında toplanan 12 milyon 300 bin imza, 8 Mart (2013) Dünya Kadınlar Günü’nde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e teslim edilmiştir. Halkın mutabakat sağladığı bir konuda hükümetin adım atmaması üzerine 18 Mart 2013 tarihi itibarıyla süresiz serbest kıyafet eylemi başlatılarak ‘sivil itaatsizlik’ ilan edilmiştir.  Kamuda başörtü serbestliği ve İlköğretim kurumlarındaki öğrenci andı ile ilgili idari düzenleme 8 Ekim 2013 tarihli ve 28789 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Cuma Namazı İzni

Memur-Sen’in 2015 yılında, 3. Dönem Toplu Sözleşme teklifleri arasında kamu çalışanlarına Cuma günleri Cuma namazı için Cuma saatinde izin verilmesi de yer almıştır. 8 Ocak 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2016/1 Sayılı Başbakanlık Genelgesi ile kamu personelinin vakte ve şarta bağlı Cuma namazını kılabilmesine imkân sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Böylece, 3. Dönem Toplu Sözleşmesinde hüküm altına alınan, Memur-Sen’in yoğun uğraş ve gayretleri sonucunda hak ve menfaatin yanında özlük hakkı olarak düzenlenerek kamu görevlilerinin haklı beklentisi olan Cuma namazı mesaiye göre değil, mesai Cuma namazına göre ayarlanmıştır.

Sendikal Örgütlenme Tazminatının Getirilmesi

Dünyada örneği bulunmayacak bir şekilde sendikalı çalışanın sendikasız çalışandan daha az gelir elde etmesi çelişkisini ortadan kaldırmak ve toplu sözleşme hakkını fiilen kullanamamaktan kaynaklanan ücrete dair mağduriyetleri gidermek ve bordro içeriğinde yeni bir kalem oluşturmak amacıyla, hayata geçirilen bu uygulama, kamu görevlileri sendikalarının üyelerine sendika üyesi olmaları kaynaklı olarak kazandıkları ilk mali haktır. Bir başka ifadeyle, Sendikal Örgütlenme Tazminatı, sendika üyesi kamu görevlisi ile sendika üyesi olmayan kamu görevlisi arasındaki farkın maaş bordrosu üzerindeki ilk yansımasıdır. Daha sonra ‘Toplu Sözleşme İkramiyesi’ adı altında devam eden bu ödeme; 1 Ocak 2022’de 400 olarak ödenmeye başlamış, maaş zamları oranın güncellenerek üç aylık dilimler halinde ödenmeye devam edilecektir. Bu kazanım, Memur-Sen’in bir kazanımıdır, başlangıcı 2005 yılı toplu görüşmelerinde sağlanmıştır.

3600 Ek Gösterge

Memur-Sen, 2021 yılında, 6. Dönem Toplu Sözleşme Teklifleri arasında “Ayrım yapılmadan, tüm kamu görevlileri 3600 Ek Gösterge’den yararlandırılmalı, Yardımcı Hizmetler Sınıfı da dâhil olmak üzere tüm kamu görevlilerinin ek göstergeleri yükseltilmeli, 3600 Ek Göstergenin yararlandırılanların kapsamı genişletilerek vaat yerine getirilmeli. ” şeklinde bunu bir talebe dönüştürmüştür. İmza altına alınan 6. Dönem Toplu Sözleşme Metni’nde “Kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri alınarak 3600 ek gösterge düzenlemesi dahil olmak üzere ek göstergelere ilişkin çalışma, yetkili konfederasyonun katkı ve katılımıyla 2022 yılı içerisinde tamamlanacaktır.” ibaresi yer almıştır. 3600 Ek Göstergenin teklifi ve toplu sözleşme kararı Memur-Sen’e aittir. Memur-Sen’in her toplu sözleşmeye taşıdığı ek gösterge konusu artık karara dönüşmüştür. 

Bunun gibi bir çok elde edilen  kazanım toplantının gündem maddesi olmuş önümüzdeki toplu sözleşmede dile getirteceklerimiz, gerçekleştirmek ümidinde olduğumuz kazanımlar toplantıda konuşulmuştur. İdarecilerimize katılımları için teşekkür edip toplantı sonlandırılmıştır.